Gjesteinnlegg: Psykologistudenter Uten Grenser.

Først og fremst, gratulerer med å ha kommet inn på psykologi på NTNU! Trondheim er en nydelig by og psykologi et spennende fagfelt. Jeg husker selv hvor overveldende de første ukene var, og hvor mye informasjon man skal ta inn. Likevel her kommer enda litt mer informasjon, som jeg håper så mange som mulig av dere tar dere tid til å lese. For hvordan kan vi bruke psykologien til å gjøre verden mer rettferdig, mer human? Til å se og hjelpe så mange som mulig, uavhengig av bakgrunn og kultur? Organisasjonen Psykologistudenter Uten Grenser vil hjelpe psykologistudenter til å kunne fokusere og finne svar på disse spørsmålene.

13551119_10157030730590542_1381309949_n

Styret til Psykologistudenter uten Grenser. Foto: Psykologistudenter uten Grenser

PUG ble initiert av psykologistudent Anja Hallan-Wolff, og opprettet sammen med seks medstudenter i april 2015. Organisasjonen ble startet etter en frustrasjon over manglende tilbud på psykologistudiet. Dette støttes av en studie utført av Nasjonal kompetanseenhet for minoritetshelse som slår fast at: ”blivende psykologer forberedes for dårlig til å arbeide med et stort etnisk og kulturelt mangfold i dagens samfunn”. Utdanningsforløpet til psykologistudenter innebærer lite fokus på hvordan psykologisk kunnskap kan brukes i møte med nye kulturer, og ved integrerings- og inkluderingsarbeid. Kulturpsykologi er i stor grad fraværende på NTNU, samtidig som behovet for å lære om andre kulturer og nasjonaliteter er mer gjeldende enn noe gang. PUG ønsker å møte denne utfordringen, og vil fremheve kompetanse som kan brukes internasjonalt og i humanitært arbeid, og gi studentene verktøy til å mestre dagens og fremtidens utfordringer i et flerkulturelt samfunn.

PUG har arrangert foredrag med psykologer som jobber med flyktninger både nasjonalt og internasjonalt, foredrag om alt fra radikalisering til krig og seksualisert vold, til kurs for bruk av tolk i psykologisk arbeid. Vi jobber også faglig ved å være i tett kontakt med fagkoordinatorer, legge til rette for at studentene kan skrive bachelor, master og hovedoppgaver innenfor fagområdene til PUG og for å få mer samfunns og kulturrettede emner på psykologistudiene. I tillegg ønsker PUG å gi studentene mest mulig praktisk erfaring, og tilbyr derfor praksisopphold til psykologistudenter både i utlandet og i Norge.

I påsken var 5 av styremedlemmene på Lesvos og jobbet med flyktninger. Vi dro ut fra et ønske om å lære, bidra og vise solidaritet. Hovedsakelig lekte vi med barn, og prøvde å gi de et pusterom, en mental vitaminpille de kunne ta med videre på reisen. Vi var også så heldige at vi fikk høre historier fra familiene, om reisen fra hjemlandet, om krig og tap, men også det som fikk de til å kjempe videre, et ønske om et bedre liv. Da vi kom hjem, formidlet vi våre erfaringer, både til medstudenter og til videregående skoler.

Hvis noen er interessert i å lese mer om arbeidet vi gjorde på Lesvos og hva tanken bak reisen var, så har universitetsavisen skrevet om det her: http://www.universitetsavisa.no/student/2016/03/21/Jobber-for-å-hjelpe-barna-som-må-flykte-over-havet-56152.ece

Her er også et intervju med 3 av styremedlemmene i PUG om studiet, Lesvos og året som har gått: http://www.universitetsavisa.no/student/2016/05/11/Psykolog-spirer-savnet-fag-og-tok-saken-i-egne-hender-57458.ece

Vi i PUG gleder oss masse til det kommende skoleåret, til arrangering av foredrag, til å fortsette å prøve og endre fag slik at kultur blir en viktigere komponent på NTNU. Nå, mer enn noen gang, trenger vi utdannede psykologistudenter som har god kunnskap om kultur, og som er forberedt på det mangfoldet som møter dem i arbeidslivet. Vi håper at du får lyst til å engasjere deg, enten ved å komme på arrangement, ved å ville skrive oppgaver om området, ved å dra på praksisopphold, eller å bli en del av organisasjonen. Det å engasjere seg i frivillige studentorganisasjoner er veldig givende, både faglig og sosialt.

PUG har opptak sent i august og står på stand under fadderukene, og vi håper å møte så mange som mulig av dere der!

 -Lene Selle, Nestleder og økonomiansvarlig PUG.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s