HVA ER KOLLOKVIEGRUPPER?

Kollokviegrupper er et begrep man sjeldent er innom før man kommer på universiteter, selv om man i praksis kanskje benytter denne studieformen relativt ofte gjennom både grunnskolen og videregående utdanning. Dermed får jeg hvert år masse spørsmål om hva kollokviegrupper er, hva man gjør i en kollokviegruppe, og hvordan de er organisert. Dermed har jeg valgt å dedikere et helt innlegg til alt du trenger å vite om kollokviegrupper.

8380568448_a2fa715a06_z

Kollokviegruppe. Foto: SVT Fakultetet

En kollokviegruppe er en studiegruppe der en gruppe studenter samles for å diskutere og arbeide med pensum. Mange anser dette som en fin avveksling fra relativt passiv lytting og å ta notater i forelesningssalen, og at man lærer enda mer ved å også delta i kollokviegruppene. Ofte diskuterer man ulike temaer i pensum, tar for seg relevante problemstillinger, eller jobber med semesteroppgaver. Psykologisk institutt arrangerer kollokviegrupper første og andre semester for studentene, men som oftest lager studenter sine egne kollokviegrupper i senere semestre.

Tidligere eksisterte det en kollokviegruppe for PSY1013 Biologisk psykologi og PSY1011 Psykologiens metodologi , og en annen kollokviegruppe for PSY1010 Psykologiens historie PSY1017 Psykiske lidelser. Hver kollokviegruppe vekslet mellom å ta for seg et fagområde den ene uken, og det andre fagområdet den andre uken, og du gikk i to ulike kollokviegrupper hver uke. I år har vi i midlertidig endret og forbedret kollokvietilbudet vårt, slik at det vil eksistere en kollokviegruppe for hvert emne (les: fag). Det vil si at i løpet av en uke vil du delta i en forelesning og en tilhørende kollokviegruppe for hvert av emnene: PSY1010 Psykologiens historie, PSY1011 Psykologiens metodologi, PSY1013 Biologisk og PSY1017 Psykiske lidelser. På denne måten får du mer mulighet til å diskutere fagstoff, dykke dypere inn i problemstillingene, jobbe mer med pensum, lære mer, og være bedre forberedt til eksamen.

Kollokviegruppene som arrangeres av instituttet blir ledet av studentassistenter (også kjent som stud.ass) som er studenter fra eldre årskull, samt doktorgradsstipendiater og emneansvarlige for de enkelte emnene. Emneansvarlige er de som har det faglige ansvaret for hvert enkelt emne, og ofte er det de som avholder mesteparten av forelesningene i emnet. På denne måten får kollokviegruppene en rød tråd med forelesningene.

Tidspunktene for når kollokviegruppene finner sted hvert semester finner du på NTNUs timeplangenerator. I timeplangeneratoren kalles kollokviegrupper ”øvinger” eller ”seminarer” og ofte ser det veldig kaotisk ut med fullspekket timeplan. Ofte får jeg spørsmål om man skal delta på alle tidspunkter der ”øvinger” er satt opp. Dette er heldigvis ikke tilfelle. Du skal kun møte opp på fire av øvingstidspunktene per uke – et tidspunkt for hvert emne. Dere får mer informasjon om kollokvietilbudet på PSYSTART.

Jeg vil på det sterkeste anbefale dere å delta i kollokviegruppene. For mange blir også kollokviene også en sosial arena, der man kan ha dialog om fagstoffet. I tillegg hjelper det ofte å få brutt vanskelige deler av pensum ned i mindre biter i kollokviegruppene, slik at man forstår det bedre, og gjør deg bedre rustet til å bestå de obligatoriske innleveringene og få gode karakterer på eksamen.

Jeg håper dette innlegget har gjort det litt klarere for deg hva en kollokviegruppe er, og hvordan du kan benytte deg av dette studietilbudet når studiene starter opp for fullt i høst. Dersom du vil lese mer om hvordan timeplaner på universitetet fungerer sammenlignet med timeplaner på videregående skole, anbefaler jeg deg å lese blogginnlegget ”Ingen timeplan” fra 2014.

– Linn Braaten

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s