FAQ om psykologistudiet

Du som søker deg inn psykologiutdanningen har gjerne en del spørsmål om studiet og studiemiljø. Her har vi samlet inn ofte stilte spørsmål om psykologistudiet ved NTNU.

 

Hvilke studieprogram i psykologi tilbyr NTNU?

Institutt for psykologi tilbyr årsstudium, bachelor-, master-, og profesjonsstudiet i psykologi.

Bachelorgraden er et treårig studium som kvalifiserer til en rekke mastergrader, deriblant master i psykologi. Ved NTNU tilbys to mastere i psykologi: arbeids- og organisasjonspsykologi og læring- hjerne, atferd og omgivelser.

Profesjonsstudiet i psykologi er en 6-årig psykologutdanning som gir deg tittelen cand.psychol. Dette er den eneste utdanningen i Norge som utdanner deg til klinisk psykolog, der man arbeider med behandling av pasienter.

MERK: Profesjonsstudiet i psykologi er et 6-årig integrert studium med direkte opptak fra videregående skole, via Samordna opptak. Tidligere ble studenter tatt opp til profesjonsstudiet basert på karakterer de fikk på introduksjonsstudiet (årsstudium) i psykologi. Denne ordningen eksisterer IKKE lenger, og man kommer ikke inn på profesjonsstudiet etter å ha gått et år psykologi.

For mer informasjon: se http://www.ntnu.no/psykologi/studier

Hva er opptakskravene for å komme inn på psykologstudiet?

For å komme inn på psykologistudiet må man ha generell studiekompetanse. På www.samordnaopptak.no finner du poenggrensene fra fjoråret og annen informasjon om hvordan søke høyere utdanning. Poenggrensen er den laveste poengsummen noen kom inn med. Poenggrensene varierer fra år til år, men kan være en indikator på hvor lett eller vanskelig det er å komme inn på studiet.

I 2017 var poenggrensene for:

  • Årsstudium: Førstegang: 47 – Ordinær: 50
  • Bachelor: Førstegang: 46,6 – Ordinær: 51
  • Profesjonsstudiet: Førstegang: 56,2 – Ordinær: 63,4

Fjorårets poenggrenser er ingen garanti for at du kommer inn på psykologistudiet høsten 2018, da dette varierer fra år til år.

Opptak i master i arbeids- og organisasjonspsykologi, og læring- hjerne, atferd og omgivelser søkes via NTNU søknadsweb. For mer informasjon, se http://www.ntnu.no/studier/mlhaopsy/opptak og http://www.ntnu.no/studier/maopsy/opptak

Hvorfor er poenggrensen på psykologistudiene så høye?

Poenggrensen til et studie avhenger av flere faktorer: hvor mange studieplasser institusjonen tilbyr, antall søkere, og hva slags karaktersnitt disse søkerne har.Psykologistudiene ved NTNU er populære, men med begrenset antall studieplasser. Dermed blir poenggrensene høye.

Hva er forskjellen mellom å studere en bachelor og master i psykologi, og å studere profesjonsstudiet?

Profesjonsstudiet er psykologutdanningen, der du lærer å forebygge, diagnostisere og behandle psykisk syke mennesker. Studiet sentrerer i stor grad om å utvikle og forberede deg på din rolle som psykolog. Fra første semester ved profesjonsstudiet får du klinisk erfaring gjennom klinisk praktikum. Åttende semester har du internpraksis på instituttets poliklinikker med veiledning av en psykolog. I tolvte semester har du 24 ukers hovedpraksis.

Bachelor-, og masterstudiet omhandler normalpsykologien – hvordan menneskets kognisjon, sosiale prosesser og interaksjoner, utvikling, og biologiske påvirkninger til menneskets fungering. I motsetning til profesjonsstudiet, har ikke bachelor- og masterstudiet fokus på psykiske lidelser. Med en bachelor-, eller mastergrad i psykologi får du kompetanse om mennesket fungerer på individ og gruppenivå, og du lærer hvordan man studerer mennesket på en vitenskapelig måte.

Jeg har tidligere skrevet om hva det vil si å være en psykologistudent.Innlegget kan du lese HER

Hva kan man arbeide med etter en fullført utdanning i psykologi?

Profesjonsstudiet i psykologi:

Som psykolog har du gode jobbmuligheter etter fullført utdanning. Per dags dato er det mangel på psykologer i Norge, og behovet for psykologer vil øke i framtiden. I tillegg til å jobbe med behandlingsvirksomhet arbeider psykologer ofte med konsulentarbeid, organisasjons- og ledelsesutvikling, og undervisning og forskning.

Bachelor- og master i psykologi:

Etter en fullført bachelorgrad eller mastergrad i psykologi, kan du jobbe innenfor en rekke områder i privat og offentlig sektor. Ofte jobber man med rådgiver og konsulentvirksomhet innen helse og omsorg, administasjon og HR, informasjonsformidling og media, offentlig tjenester og forvaltning, organisasjoner og interesseorganisasjoner, undervisning og forskning.

Jeg har tidligere skrevet et ganske omfattende innlegg om hva man kan bli med en psykologiutdanning. For mer informasjon om dette, les HER

HER  finner du en oversikt over hva alumnuser (tidligere psykologistudenter ved NTNU) jobber med.

Hvordan er undervisningen ved psykologistudiet?

Undervisningen ved psykologistudiet består av forelesninger og kollokviegrupper. Profesjonsstudentene har også praktiske gruppeaktiviteter, i klinisk praktikum. En del av undervisningen for profesjonsstudentene er obligatorisk.

Tommelfingerregelen er at man har fire emner (les: fag) per semester. Man har som regel 45 x 2 min forelesning per emne hver uke. Kollokviegrupper er små studiegrupper på ca 30-40 studenter der man diskuterer pensum og løser oppgaver sammen. Kollokviegruppene ledes av en studentassistent som studerer ved høyere årskull.

Kan jeg utveksle i løpet av studietiden?

Som student ved Psykologisk institutt, kan du utveksle i et eller to semestre. Psykologisk institutt har utvekslingsavtaler i ca 20 land.

Hva gjør man på fritiden i Trondheim?

Ved Psykologisk institutt har man en rekke organisasjoner man kan engasjere seg i.

Hvert studieløp har sin egen linjeforening, som arrangerer fadderuke for nye studenter, stipendpils, vaffel, quiz, temafester og julebord. Linjeforeningen for årsstudium og bachelor heter PSI , linjeforeningen for master, Pstimulus og linjeforeningen for profesjonsstudiet, Psykolosjen.

I tillegg har man Psykologisk Tidsskrift, Psykologisk Fagutvalg og Bedriftsportalen for Psykologi. Psykologistudentene arrangerer også sin egen fagdag hvert år – Psykologidagen.

På bloggen finner du også flere gjesteinnlegg, der psykologistudenter deler ulike erfaringer fra studietilværelsen. Se gjesteinnleggene HER

Trondheim er kåret til Norges beste studieby, med over 30 000 studenter. Hele 1 av 6 som bor i Trondheim, er student (!) Dermed finnes det en rekke fritidsaktiviteter for Trondheimsstudentene.

Verdt å nevne er Trondheimsstudentenes store stue, Studentersamfundet. Her finner du en rekke tilbud, som konserter, temafester, kafe, teater, og bibliotek.

I tillegg arrangeres UKA – Norges største kulturfestival av Trondheimsstudentene annenhvert år. Det året det ikke arrangeres UKA, arrangeres ISFiT – den internasjonale studentfestivalen med deltakere fra hele verden.

NTNUI er Norges største idrettsforening, med 50 ulike aktiviteter – fra håndball, fotball og dans, til fektig, undervannsrugby, karate og rumpeldunk.

I tillegg finnes det en rekke andre tilbud for deg som student.  For mer informasjon: https://www.ntnu.no/student/studentorganisasjoner

Er det vanskelig å finne bolig i Trondheim?

Det er stort press på leiemarkedet i Trondheim, spesielt ved semesterstart. Dermed lønner deg seg å begynne boligjakten tidlig.

Studentsamskipnaden i Trondheim står for studentenes bolig-, helse-, idrett-, og kafetilbud. På https://www.sit.no/ kan du søke studentbolig. Som førsteårsstudent blir du prioritert i tildelingen av studentbolig. Fristen for å søke er 15. mai!

Hvordan er den første tiden som student i Trondheim?

Første dag ved universitetet kalles Immatrikuleringsdagen, der ca 2000 studenter deltar i en høytidelig seremoni for å feire at du blir innskrevet på universitetet.

På immatrikuleringsdagen får du også tildelt faddergrupper. Faddergruppene består av grupper på 30-50 studenter, med flere ”faddere”- studenter fra eldre kull som studerer akkurat det samme som deg. I løpet av fadderuka er det en rekke sosiale arrangementer, slik at du blir kjent med dine medstudenter, campus og studiebyen Trondheim.

I tillegg arrangerer Psykologisk institutt PSYSTART, som er et todagers obligatorisk arrangement, der du får all informasjon du trenger å vite som ny student, slik at du kan få en trygg og oversiktlig studiestart.