Tips til deg som skal flytte til Trondheim.

Trondheim er hjem til over 30 000 studenter, og majoriteten av studentene kommer tilflyttende utenbysfra. Mange flytter hjemmefra for første gang, og er usikre på hvordan man finner seg bolig, hva de bør pakke med seg, og hvordan man skal transportere alt man trenger til et helt liv billig. Forhåpentligvis kan dette innlegget gi deg noen gode tips på veien.

flyttetips-you-get

Finne bolig.

Dersom du ikke allerede har fått studentbolig via Studentsamskipnaden (Sit), anbefaler jeg deg å starte boligjakten med en gang! Her har jeg skrevet om de ulike studentbyene, og oversikt over private studentbyer og generelle tips til hvordan du finner bosted i nærheten av sentrale bussforbindelser, eller nært campus.

Dersom du ikke lykkes i jakten på bolig, fortvil ikke! Trondheim har «Tak over hodet» garanti, som gjør at du er sikret et sted å bo for en billig penge de første ukene i Trondheim, inntil du finner deg eget krypinn.

Hva skal jeg pakke?

Standard er at man må pakke alt det du du trenger for et helt år i Trondheim av klær og andre personlige eiendeler. Trondheim er kjent for å ha et veldig skiftende vær, så jeg anbefaler å ta med varme klær, regntøy og vintersko allerede nå, for vinteren kan komme allerede i oktober. I tillegg kan det være kjekt å ha med sykkel opp til Trondheim. Det er generelt veldig gode bussforbindelser i byen, men sykkel er et billig og praktisk fremkomstmiddel som kan brukes stort sett året rundt (forutsatt at du også har piggdekk på sykkelen).

Personlig vil jeg ikke anbefale dere å ta med bøker, dvd-er, og andre ting som tar opp mye lagringsplass (og tar mye plass i flyttelasset). Bokhyllene dine blir fylt opp med pensumbøker og andre praktiske ting ganske raskt, og av erfaring er det ikke gitt at dere får tid til å lese mye skjønnlitteratur i løpet av første semesteret når du skal gjøre deg kjent med studiebyen, medstudenter og selve studiet.

Hva du må pakke med deg av møbler osv, avhenger av hvor du skal bo, og om du leier møbler, delvis møblert, eller fullt møblert. Om du leier en fullt møblert hybel, må du som regel ha med deg, eller anskaffe kjøkkenartikler som kjeler, gryter, servise og bestikk selv, samt sengetøy, puter, håndklær osv. Dersom du leier delvis eller fullørt møblert bopel, må du se an hva som finnes av møbler, og hva du eventuelt måtte trenge siden. Mitt generelle tips er å ikke ta med seg alt for mye i flyttelasset, men heller se an hva du trenger når du ankommer byen.

Hvordan transportere flyttelasset?

Juli-august er perioden der en haug med nye studenter tar ferden med flyttelasset til Trondheim, ofte sammen med foreldre. Hvordan man får transportert flyttelasset varierer veldig. Ikke alle har tilgang til en tilhenger, eller har stor nok bil til å ta med seg et flyttelass som inneholder ”hele livet” til nytt bosted. Å sende flyttelasset med tog eller lignende kan fort bli en dyr affære.

For å transportere flyttelasset kan det være en ide å undersøke om bensinstasjoner i nærheten eller andre firmaer leier ut tilhengere. En annen mulighet er å å undersøke firmaer som formidler ”returbil” ordninger , der du transporterer biler for bilutleiefirma, bilselgere eller privatpersoner. Du kjører bilen til destinasjonen gratis (minus bensin), men får et transportmiddel for flyttelasset ditt. Som nevnt tidligere kan det være en ide å ikke ta med alt for mye møbler på flyttelasset, men heller se an når du ankommer eller får tildelt ny bopel hva du trenger, slik at du ikke blir tvunget til å ”overmøblere” hybelen.

I noen tilfeller må foreldre forlate Trondheim etter en langhelg, og rekker kanskje ikke å bli med på en stor shoppingrunde for å innrede hybelen. For å slippe å ta shoppingrunden helt alene i ny by, anbefaler jeg deg å kontakte medstudenter. Å gå på møbelshopping sammen er en fin måte å bli kjent med nye medstudenter på, og PSYSTART gruppen gjør det enkelt å komme i kontakt med andre studenter allerede før studiestart. Kanskje dere kan organisere en kollektiv shoppingrunde? Dessuten er det billigere å være flere som leier transport eller tilhenger sammen for å hente møbler og annet man trenger, enn å gjøre det alene.

Hvordan møblere hybelen billig?

Hos både Sit og i det private leiemarkedet varierer det om bopel er møblert eller umøblert, og der det er møblert er det også stor variasjon av hva som finnes av møbler. Hvis du ennå ikke har funnet et sted å bo, kan det kanskje virke litt i overkant å ta med seng, pult, klesskap osv hvis du senere skulle ende opp med en ferdigmøblert hybel.

Dersom du trenger å gå til anskaffelse av møbler finnes det en haug med billige (eller i beste fall gratis) alternativer her i Trondheim På finn.no finner man en rekke møbler som enten gis bort gratis (ofte mot henting) eller man kan kjøpe for en billig penge. I tillegg finnes det også en rekke grupper på Facebook, der privatpersoner legger ut ting de gir bort. Ved studiestart finner man alltid en rekke loppemarked i Trondheim. Byen er vant med at det kommer noen tusen studenter hver høst, og timer loppmarkedet deretter. Dere kan finne mye kult der, og ofte er det ting som ikke er så gamle, fordi gamle studenter prøver å kvitte seg med ting, dersom de skal flytte fra byen. Husk imidlertidig at det er lurt å være rask på avtrekkeren, ettersom det er mange om (møbel)beinet samtidig.

På generell basis pleier det også å være masse salg i byen ved semesterstart, og hvert år strømmer også nye studenter til kjeder som Ikea og Clas Ohlson for å handle alt fra møbler til lamper og kjøkkenartikler. Disse har mye av basisvarer man trenger til hybelen for en billig penge. Ofte har de også salg med studentpakker/ ”startpakker” med kjøkkenartikler og annet man trenger på salg ved semesterstart. I tillegg har man kjeder som Søstrene Grene, TGR og Kremmerhuset, som ligger også lett tilgjengelig i sentrum, der man kan finne mye rimelige varer for å dekorere hybelen.

Protips ved innkjøp/pakking:

Ettersom du med all sannsynlighet vil bo på et begrenset antall kvadratmeter, kan det være lurt å møblere smart, og ikke ha med alt for mye i flyttelasset. Vurder om det er mest hensiktsmessig å kjøpe en vanlig seng, eller en sovesofa. Kanskje vil du ha besøk på hybelen, og syns det er hyggeligere å ha en sofa enn en seng?

For å få mer lagringsplass, kan det være lurt å skaffe seg en sengeskuff eller rollerbeds for mer oppbevaringsplass. Et smart tips er å møblere i høyden fremfor bredden. Lange, smale bokhyller, vegghengte hyller osv, kan gi deg mye lagringsplass. Mange interiørkjeder har også inspirasjonsideer og forslag til smarte lagringsmuligheter, som det kan være verdt å sjekke ut.

Om du tar med deg kjøkkenutstyr eller kjøper inn når du ankommer Trondheim, er det viktig å huske at du med all sannsynlighet vil ha begrensede lagringsmuligheter. Som regel får man bare en skuff, og et kjøkkenskap eller to tilgjengelig. Dette krever at du må bli kreativ i stableferdighetene dine. Prøv å kjøpe glass og kopper du kan stable i kjøkkenskapet. Det kan også være greit å gjøre en vurdering på om du trenger 6 kjøkkenglass, eller om det holder med 2. Hvor realistisk er det at du bruker alle 6 på en gang? Som regel må man vaske opp flere ganger om dagen hvis man er flere som deler kjøkken, og man ikke kan la oppvask bli stående.

Til sist kan det være en ide å sjekke om det finnes støvsugere, vannkoker, brødrister osv fra før i kollektivet (det kan hende at tidligere beboere har satt igjen gamle ting til nye beboere). Dersom det må kjøpes inn nytt, kan det være en ide å lage spleiselag i kollektivet hvor dere kjøper slike ting sammen, eller at man fordeler innkjøp av noen ting man ønsker å ha i kollektivet mellom beboere. Ingenting er mer irriterende enn kjøkken hvor det finnes 4 vannkokere, når det allerede er trangt om plassen.

Håper dette innlegget var hjelpsomt for deg som skal flytte til Trondheim til høsten.

– Linn Braaten

Her kan du lese mer om hva du kan gjøre på fritiden i studiebyen Trondheim.

 

Legg igjen en kommentar